Lato obfituje w wiele owocowych przysmaków, na które z tęsknotą czekamy przez większą część roku. Nie ma lepszych witamin, jak te, pochodzące ze dopiero co zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych wonią świeżości.
Niemal każdy owoc jest bardziej wartościowy od kolorowej tabletki witaminowej z apteki. Jakich witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, odpowiednio jest w następstwie tego w najwyższym stopniu wykorzystać ich atuty. Są kapitalnym źródłem witamin C, A oraz B. Ułatwiają przyswajanie żelaza z innych towarów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje rakotwórcze – wypróbuj acai berries cena. Porządnie wpływają na nasz nastrój. Czy ktoś wie, że czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują sporo witaminy C, A, B i flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są bogatym źródłem witaminy C oraz błonnika.
Oprócz innych składników mineralnych mają witaminę E oraz kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą odporność – sok malinowy jest wielokrotnie używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Powinny zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich możemy spotkać parę odmian, zawierają też witaminę C, korzystnie działają na cerę, oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Poprawiają pracę układu krążenia. Pamiętajmy w takim razie o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, ale także o tym, iż z ich ilością nie należy przesadzać.